Spotlight: Mangold

Denna ståtliga grönsak kan behöva komma i fokus lite. Mangold är en grönsak som både efterfrågas och som frågas om. Den hittas inte så ofta i de större mataffärerna, kanske för att den är som bäst nyskördad. Så här kommer lite tips på både odling och förtäring av denna godsak. 

ÄTA

När bladen är små, kan de användas som de är som salladsgrönt.

Även som stora går de att ätas råa, men oftast tillagas de. 

Både stjälk och blad kan användas. Stjälkarna, som ofta är mycket färgglada, behåller sin färg vid tillagning. De behåller också ofta sin form och kan behöva lagas en stund om man vill att de ska mjukna. 

Bladen kan användas som spenat, i alla möjliga rätter från vegetarisk lasagne till indisk currygryta och paj.

Vill man använda både stjälk och blad i samma rätt, är det som regel bäst att lägga i stjälkarna tidigt i tillagningsprocessen, och bladen i det sista. 

Favoriter hos oss där just mangold har huvudrollen är:

– Snabb-wokad mangold med ingefära 

– Wok över huvudtaget – här är våra topp-tips för woken

– Mangoldpaket – här används de stora bladen hela med valfri fyllnad

– Meera Sodhas Mangold saag aloo

 

ODLA

Mangold är som bäst på sensommar och höst, även om den också går att odla tidig vår. Den kan övervintra här på Hallandskusten, och blir då ett välkommet tidigt inslag av bladgrönt på våren. Likt mycket annat bladgrönt, går den lätt i blom när värmen kommer och är svårodlad under högsommaren. 

Vi förodlar mangold, men den går så klart att så direkt med. 

Vi förodlar 2 frön i varje plugg, och sätter ut pluggarna med 25 x 25 cm avstånd någon gång i juli, med första skörd i augusti. 

Mangolden behöver oftast inte skyddas, annat än senare på hösten när det kan vara en fördel att täcka den som skydd mot kylan. Sniglar gillar ofta mangold, så det gäller att ta hand om fågellivet och andra snigelrovdjur!