Musteriet

Här blir äpplen till must och cider på hantverksmässigt sätt. Varesig du vill få dina äpplen förvandlade till råmust eller pastöriserad must, eller om du har ett överflöd av äpplen du inte vill se ruttna bort, har vi lösningar som vi hoppas kan passa. Läs gärna hela sidan!

INLÄMNING – på Örtagårdsvägen vid den röda ladan. Hittar du inte? Eller behöver hjälp – ring George 073 263 4683

FRE 16-18 

fr o m v 40 endast drop in på fredagar, men du kan alltid maila oss på info@thekitchengarden.se för att komma an annan tid!

VIKTIGT: Äpplen som lämnas in ska va rena (lättast är att tänka att du ska äta dem direkt), och inte ruttna. Fallfrukt och äpplen med stötskador går bra att musta, dock inte från djurhagar. 

VI ERBJUDER:

1. MUST PÅ DINA EGNA ÄPPLEN

Rå eller pastöriserad

Minst 25 kg (Vid över 100 kg, maila eller ring gärna några dagar i förväg)

Pastöriserad – 1 L glasflaskor – 40 kr/L (inkl glasflaska och moms)

Råmust –  20 kr/L (i medhavd plastdunk – måste vara ren) – boka tid om du vill ha råmust!

Så här går det till: Du lämnar in dina äpplen under våra inlämningstider eller efter överenskommelse. När du lämnar dina äpplen, fyller du i en blankett som du lägger tillsammans med äpplena (instruktioner finns på plats!). När vi krossat, mustat och pastöriserat (om önskas) dina äpplen, får du ett SMS från oss att din must är klar att hämta (normalt vid samma tid veckan efter inlämning). 

2. INLÄMNING AV ÖVERFLÖD

Vill du lämna in ditt överflöd av äpplen? Vi smakar gärna och om vi tror att de kan passa till must eller cider tar vi tacksamt emot och du får en värdecheck i retur som du kan använda i vår lilla butik, på vår hemsida eller på våra evenemang. Värdechecken är på 6 kr/L must. 

OBS! Viktigt att äpplena är från en obesprutad trädgård och inte växt nära en högtrafikerad väg

3. PLOCK AV ÖVERFLÖD

Har du äpplen i trädgården som du inte vill plocka själv, men heller inte vill se ruttna på marken? Hör gärna av dig! Vi försöker då hitta en tid som passar då vi kan komma och se/smaka och om vi tror att de kan passa till must eller cider plockar vi gärna och tar med oss. Som tack får du en värdecheck som ovan för 2 kr/liter must. 

OBS! Viktigt att äpplena är från en obesprutad trädgård och inte växt nära en högtrafikerad väg

BRA ATT VETA

Mängden must påverkas bl a av äppelsort och mogenhet. För de flesta sorter som är mogna, kan du räkna med att få drygt 1 L must för varje 2 kg äpplen. 

Du kan se om dina äpplen är mogna genom att dela ett – om kärnorna blivit bruna är det dags. Med många äppelsorter är ett annat tecken när de börjar falla. 

Stötskador & fallfrukt är ok – men viktigt att de inte är från en djurhage.

Om du låter äpplen eftermogna efter skörd och innan du kommer med dem för mustning, kolla äpplena regelbundet och plocka bort eventuell rutten frukt.

Äpplen likt mycket annat tar upp kemikalier och föroreningar, så det är en bra idé att endast använda äpplen som kommer från en obesprutad trädgård/odlingsplats och som inte växt nära en högtrafikerad väg.

Vill du ha hjälp med beskärning av dina fruktträd? Under vinter och tidig vår erbjuder vi beskärning. Kontakta oss för mer information!