Mangold saag aloo

Ännu en klassiker från Meera Sodha’s ”Fresh India”, denna snabba och värmande rätt är en typisk hösträtt hos oss. Och mangolden kommer verkligen till sin rätta. 

Ingredienser

400g mangold

3 msk rapsolja

1 tsk svarta senapsfrön

2 gullök, skivade

600g potatis

3 cm ingefära, skalad och riven

4 vitlöksklyftor, krossade

400g tomater, klyftade, alt en burk hela tomater

1 1/3 tsk chilipulver

1/3 tsk mald spiskummin

1/3 tsk mald koriander

1/2 tsk mald gurkmeja

1 1/4 tsk salt

Metod

1. Skär av mangoldstjälkarna och skär stjälkarna i 4 cm långa bitar. Grovt strimla mangoldbladen och håll separat från stjälkarna

2. I en stekpanna med lock, värm oljan och lägg i senapsfrön. När de börjar poppa, tillsätt löken och tillaga i 12-15 min tills den är mjuk. Under tiden, skala potatisen och skär i 2 cm kuber. När löken är klar, tillsätt ingefära och vitlök och tillaga i ytterligare ett par minuter. Tillsätt sedan potatisen och 200 ml vatten. Sätt på locket och låt puttra i ca 10 min.

3. Lägg till tomaterna och mangoldstjälkarna, sätt på locket och låt sjuda i ytterligare 5 min, eller tills mangoldstjälkarna mjuknat. Tillsätt sedan chili, spiskummin, koriander, gurkmeja och salt, och rör om. Lägg till sist i mangoldbladen, rör försiktigt ner dem, sätt på locket och låt laga i ytterligare 2-3 minuter. 

4. Servera med chapatti eller ris, yoghurt och t ex chutney.