• Recipe: Broad bean bruschetta

    Också känd som favaböna, släkt med ärtor och har odlats i flera århundraden och används världen över. Kan ätas rå, men som mogen äts den oftast ångad eller kokad. Kan också grillas eller fritteras, som spanska “habas fritas”. Vi äter dem ofta som en sidorätt eller i en gryta eller sås med t ex pasta. En favorit är bruschetta på bondbönor:…

  • Recipe: Salad with broad bean shoots & new potatoes

    Det här är inte egentligen ett recept, utan mer ett tillagningstips. Bondbönor är släkt med ärtor och hela plantan är ätbar. Olika delar blir delikatesser vid olika tider på säsongen. Just nu är det skotten vi skördar. Det är bra att skörda dessa även för att få mer hälsosamma plantor, för man tar bort ”landningsbanan” av bladlöss som myror annars…

  • Recipe: Braised turnips

    Vi gillar majrovor, och de kan ätas på många sätt. Här kommer ett tips på stuvade majrovor. Gott som tillbehör eller som del av en sallad eller topping på en pizza och kan anpassas med valfri smaksättning. Ingredienser Metod Majrovor i valfri mängd Lite olja Gnutta salt Lite äppelcidervinäger (eller annan vinäger alt vitt vin) Lite vatten Valfri smaksättning om…

  • Den logiskt näringsrika maten

    När jag är ute i odlingen vandrar tankarna ofta fritt. Omedvetet, men kanske inte helt oväntat, dras de av naturens under. Många frågor uppstår, vissa lyckas stanna kvar länge nog att jag hinner leta svar, men många försvinner igen för att dyka upp något annat tillfälle i det gröna. Och ibland, efter många repetitioner, upptäcker jag svaret rakt framför näsan.…

  • Are you apart from or a part of nature?

    It’s a simple concept, but we often come back to it in conversation: how do I see myself in relation to nature?  George listened to an interview on the radio the other day where the subject told of how she takes inspiration from the natural world. The way she spoke made it sound like the ”natural world” was a completely…

  • Recept: Vårsallad på grönkål & apelsin

    Här kommer en frisk och smakrik sallad som passar våren till, med en blandning av vintermat som apelsin och grönkål och vårprimörer. Nyckeln till den här salladen är att massera grönkålsbladen väl. Kan serveras med t ex råris eller annat för en fylligare huvudrätt. Salladen håller sig ett par dagar i kylskåpet.  Ingredienser Method Grönkål Raps/solrosolja Korianderfrö Brun senapsfrö Ärtskott…

  • Grönkål & första planteringar

    Grönkål! Ofta grön, men finns även i röda och lila varianter. En fantastiskt härdig grönsak som övervintrar på många håll och blir ett näringsrikt färskt inslag bland mycket förädlat så här års.  För dig som odlar, kan du även låta grönkålen stå kvar som en flerårig gröda. Inte bara ett säkert kort till middagen, men när den går in i…

  • Tidiga sådder & vintermat

    Vintermat kan vara spännande, varierad, smakrik och närproducerad! Hos oss i zon 1 skördar vi nu purjolök, grönkål, palsternacka och svartrot från köksträdgården; potatis, lök, vitlök från källaren; flera rotgrönsaker som hållit sig länge i kylen; sötmajs, bönor och mer från frysen och konserverade tomater, fermenterad kålrabbi, picklad blomkål, torkade ärtor, bönor och äppelringar m.m. från köksskåpet. I februari börjar…