Tidiga sådder & vintermat

Vintermat kan vara spännande, varierad, smakrik och närproducerad! Hos oss i zon 1 skördar vi nu purjolök, grönkål, palsternacka och svartrot från köksträdgården; potatis, lök, vitlök från källaren; flera rotgrönsaker som hållit sig länge i kylen; sötmajs, bönor och mer från frysen och konserverade tomater, fermenterad kålrabbi, picklad blomkål, torkade ärtor, bönor och äppelringar m.m. från köksskåpet. I februari börjar det också bli hög tid att se över förråden. För det allra bästa är att kunna tömma frys, hylla med fermenterat och picklat osv i tid till försommaren när det nya är skördeklart. Och vintergrödorna i köksträdgården när än platsen behövs för nya grödor. Och är det något du drar dig för att äta, då kanske det inte är något att satsa på till nästa odlingssäsong…

Har du en hel del brytbönor i frysen som du vill äta upp innan sommaren? Här kommer en enkel, snabb och smakrik rätt att testa (självklart kan du använda färska bönor, men då blir det att vänta till sommaren, och det finns så mycket annat gott att laga då…). Rätten är mycket anpassningsbar så du kan också byta ut bönorna och variera mängd utan besvär.

Vill du servera med ris, kan du sätta på riset ungefär samtidigt som du börjar med resten. Vill du servera med enkla FLATBREADS, börja med degen till denna och sedan grytan.

(Flatbreads: blanda 360g (ca 5 dl) vetemjöl, 1 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 3 msk olja och 250 ml kallt vatten till en smidig deg, låt vila i 10 minuter, dela sedan upp i lagom stora bitar och rulla ut eller platta till med händerna till ca 5 mm tjocklek, värm en stekpanna eller griddelpanna och stek bröden en och en med eller utan olja, alternativt på pizzasten i ugn på högsta värmen, vänd efter några minuter – när brödet börjar bubbla upp och tjockna och får färg på undersidan). 

Grytan (läs igenom först – allt i versaler är ingredienserna):

1. Heat a deep frying pan with a little OIL, add the BEANS (as many as you can fit in one layer in the frying pan, directly from the freezer) and fry for a few minutes until they've softened and gained some colour.

2. Meanwhile, crush 4-6 GARLIC CLOVES and get one tine of CRUSHED TOMATOES. Cut up a piece of HALLOUMI into cubes. 

3. Add the garlic to the beans, fry for a minute or so, then add the tomatoes, 1/2-1 tsp SALT & 1-2 tsp GARAM MASALA*

4. Fry the halloumi cubes separately (if you're making flatbreads you can use the same frying pan for the cheese once the bread's done) and then add the cheese to the stew. 

Ready to serve!

*Garam masala can be difficult to get hold of in Sweden (can be found online e.g. on Ayurvedabutiken) but if you enjoy Indian food it can be great to make your own garam masala mix to have on hand (there are plenty of recipes online), alternatively you can improvise and use a few of the garam masala spices separately to taste). 

GROW

Mid-February is our first and most intensive pre-sowing period. 

Vi har lärt oss från Charles Dowding att så i grupp och tycker det funkar mycket bra – siffrorna i parantes nedan visar hur många frön vi sår tillsammans i varje modul. När vi väl planterar ut, planterar vi även ut dem tillsammans (alltså vi särar inte på individuella plantor – mer om detta vid senare tillfälle). 

Some examples of what we are sowing now: sallad rocket (3), kohlrabi (1), spring onions (8), yellow- and red onions (6), radish (5), turnip (5), Asian greens (3), spinach (3), peas (2), fennel (2), broad beans (1)

What we do: 

  • we pre-sow most things (but not tap roots such as carrot, parsnip, scorzonera hispanica, and we also direct sow annual herbs such as coriander, dill, parsley and chervil)
  • when we pre sow, we fill modular trays with compost, water well and then sow the seeds (for most seeds, sowing them about the depth of their own diameter). Then we don't water again until the seeds have germinated and started growing. From then on it is important to keep an eye on the water situation as the modules are small and can therefore dry up quite quickly. You can have extra lighting on the seedlings, but it is often enough to keep them on a bright window sill (these early sowings are also more adapted to less light, compared to tomatoes which need more light to prevent them getting leggy). 
  • Much of what is sown now can be planted out after about a month

NO DIG GROWING

På tal om Charles Dowding, en stark förespråkare för grävfri odling (eller No Dig som det heter på engelska), som själv inspirerats av Ruth Stout (som skrev boken ”Gardening without work”). Men vad är grävfri odling? 

När man börjar ”gräva” i literaturen om jordhälsa och mikroliv, är grävfri odling ett tema som återkommer och genomsyrar flera odlingsfilosofier. Helt enkelt betyder det att man stör jorden så lite som möjligt och på så sätt låter mikroliv och struktur bevaras, vilket i sin tur leder till bl a mer näringstillgång, mindre bevattningsbehov och mindre ogräs. Win-win för människa och miljö! 

Vill du lära dig mer om hållbara odlingsmetoder? HERE hittar du några lästips och HERE you can find various practical (e.g. Farm Day) and theoretical workshops (e.g. Garden Food) and experiences we offer.