Recept: Bondbönsbrushcetta

Också känd som favaböna, släkt med ärtor och har odlats i flera århundraden och används världen över. Kan ätas rå, men som mogen äts den oftast ångad eller kokad. Kan också grillas eller fritteras, som spanska “habas fritas”.

Vi äter dem ofta som en sidorätt eller i en gryta eller sås med t ex pasta. En favorit är bruschetta på bondbönor:

Ingredienser

Metod

  • Ett gäng bondbönor (kan drygas ut med lite ärtor vid behov)
  • En handfull färsk mynta, hackad
  • Lite olivolja
  • En liten bit finskuren saltad citron (eller en skvätt citron juice, lite rivet citronskal och en nypa salt)
  • Svart peppar
  • Skivat surdegsbröd, lätt rostat
  • Vitlöksklyfta, delad på längden
  • Lite riven parmesan ost (alternativt rostade frön eller mynta för veganskt)
  1. Rensa bönorna från baljorna. Koka bönorna i 1-2 minuter, låt svalna lite och tryck sedan ut innerbönorna ur sina skal.
  2. Mosa bönorna grovt med en gaffel eller ha dem nästan hela som i bilden och blanda sedan med myntan, olivoljan och citronen
  3. smaka av med peppar.
  4. Ta lite olivolja på brödet och gnid sedan vitlöksklyfthalvorna på ena sidan av brödet.
  5. Lägg upp bondbönsmoset på och strö på parmesanosten eller frön/mynta.