Grönkål & första planteringar

Grönkål! Ofta grön, men finns även i röda och lila varianter. En fantastiskt härdig grönsak som övervintrar på många håll och blir ett näringsrikt färskt inslag bland mycket förädlat så här års. 

För dig som odlar, kan du även låta grönkålen stå kvar som en flerårig gröda. Inte bara ett säkert kort till middagen, men när den går in i sin andra säsong blir den också mer motståndskraftig mot skadeinsekter. Och inte bara det – men att låta kålväxter genomgå hela sin livscykel (alltså även gå i blom och bilda frön) verkar främja nyttoinsekter till exempel parasitsteklar som hjälper med kontroll av kålfjärilen och därmed skyddar andra kålplantor. 

ÄTA GRÖNKÅL

Stuvad grönkål är ju en klassiker, men det finns så många sätt att njuta av grönkål. Våra favoriter är:

1. Rå strimlad – som den är – perfekt i kombination med t ex rödbeta, pekannötter och en enkel dressing

2. Rå masserad – detta är ett topptips för dig som känner att rå grönkål är lite sträv i konsistensen. Genom att massera bladen med en gnutta salt och lite valfri olja (experimentera gärna också med t ex äppelcider vinäger, valfria kryddor m.m.) blir bladen mjuka och spänstiga samtidigt som de behåller sin friska färska smak och näring. Mums i t ex en salad, poké bowl eller som en sidorätt. 

Rå grönkål med frusna saskatoonbär

3. Ugnsbakad (grönkålschips) – massera med lite olja och en gnutta salt och baka i ugnen (ett lager, inte för trångt) på ca 150 grader, håll koll och vänd på bladen då och då tills de blir krispiga – servera som de är som snacks, eller som topping på en sallad, kanske med lite rostade sesam frön strött på

4. Blanda ner i grytor, ugnsbakade rätter, soppor m.m.

5. Som del av en grön smoothie eller pesto

DAGS ATT PLANTERA?

Runt mitten på mars och under april sätter vi ut våra tidiga plantor som vi sått i februari. Då täcker vi det mesta med väv. Dessa inkluderar bondbönor, olika slags ärtor, majrova, kålrabbi, gul- och rödlök, salladslök, salladsruccola och asiatiska blad. 

Väven hjälper på olika sätt så här års. Den håller värmen, skyddar mot blåst och mot skada från större djur och fåglar, samt minskar bevattningsbehovet genom mindre avdunstning. Vi använder stora stenar för att väga ner väven i hörnen och på kanterna och låter den vara rätt stram för att minska risk för att vinden kommer under och slår väven mot plantorna. Plantorna själva är otroligt starka och allt eftersom de växer lyfter de upp väven. 

Nackdelar med väv? Främst att det blir svårare att se och rensa ogräs och sniglar kan tycka att både miljön och maten är perfekt. Som med alla lösningar gäller det alltså att se till platsens förutsättningar och utmaningar och att hitta en balans.