Sommarsallad med bönor, zucchini och mangold

Nu är det verkligen bönornas tid hos oss. Skär-, vax-, bryt- och purpurbönor. Vi har även njutit de senaste veckorna av unga borlotti och cannelinibönor som vi ätit hela, men nu lämnar vi dem för att mogna till att senare kunna sprita och torka.

Idag blev det en samling av allt som verkligen frodas i köksträdgården just nu och tillsammans med lite bulgur fick vi en matig sommarsallad till lunch.

Här kommer recept på vår lunch, men den är mycket anpassningsbar till vad som finns i säsong och mängderna är också helt flexibla. Vi gjorde en stor sats för att också ha lite lätt picnic mat redo att ta med till badplatsen, kanske 8 portioner.

Ingredienser

Metod

  • 4 små-medium zucchini, skivade tjockt ca 1 cm eller mer
  • ca 300g brytbönor eller andra ”mange tout” bönor t ex skär- eller rosenbönor
  • en knippe mangold, skuren eller strimlad, både stjälk och blad
  • en liten knippe dansk körvel, hackad (vi har mycket av detta hemma, men man kan även använda t ex mynta eller utesluta)
  • en vitlöksklyfta, krossad
  • ca 1 tsk koriander frön
  • 1/2-1 tsk nigellafrön
  • en bit saltad citronskal, finhackad
  • salt och peppar
  • bulgur (ca 3dl torkad)
  • lite olja
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Kryssa zucchiniskivorna och lägg i en skål och blanda med en skvätt olja och lite salt, lägg sedan på en bakplåt och ungsbaka ca 7 minuter, ta sedan ut och låt svalna.
  3. Under tiden, sätt på en kastrull med vatten och lite salt. Skölj och rensa brytbönorna, lägg sedan i hela eller skär i bitar och koka i ca 2 minuter, lägg sedan i iskalltvatten.
  4. Koka upp bulgur enligt paketet, ca 10 minuter och skölj sedan med kallt vatten.
  5. Till dressingen: Mortla korianderfröna lätt och torrstek sedan tillsammans med nigellafrön i ett par minuter. Blanda sedan detta med olivolja, saltad citron, peppar och vitlök.
  6. Blanda zucchini, mangold, körvel, bönor, bulgur och dressingen tillsammans.
  7. Klart! (vi garnerade även med lite ringblomblad)