Förvarat och förädlat

Ibland på sommar och tidig höst när köksträdgården överflödar av underbara råvaror kan det kännas svårt att få ihop det med att ta till vara på allt. Men nu på vintern blir det värt det. Med skafferiet fullt av torkade bönor, svamp, frukt och bär och konserverade tomater och syrade grönsaker. Och honung från bina. Frysen full av mer bönor, majs, spenat, mangold olika sorters pesto, rödbetsfalafel, osv. Och till detta äter vi lagrade grönsaker t. ex. lök, vitlök, potatis och vintersquash. Och i köksträdgården har vi fortfarande mangold, persilja, koriander, grönkål, svartkål, purjolök och diverse små gröna vintersalladsblad.

Vi inser när vi blickar tillbaka på året som gått att vi varit nästan helt självförsörjande på grönsaker en stor del av året. Och då har vi ätit och tagit till vara på det som av olika anledningar inte gått att sälja. Visst, ibland känner vi för något färskt, men mitt i vintern när soppor, grytor och annat varmt har sin plats fungerar det riktigt bra med det vi förvarat och förädlat som komplement till det lilla färska som fortfarande finns att tillgå.

IMG_20190907_104734

Den perfekta balansen är ju om man nästan kan tömma frysen och skafferiet innan den stora skördetiden kommer igång på riktigt igen. För då, när det färska är klart igen, ja då känner man ju verkligen för en härligt frisk salad igen. Vi är nog halvvägs på vägen och får se om det räcker (potatis och vitlök får det bli mer av i år!).

IMG_20190905_093952