Vårväntan

Äntligen börjar vi märka att dagarna blir lite längre. Och våren känns precis runt hörnet, i alla fall när man tänker på allt som ska förberedas innan den kommer.

Vilken tur att det är mörkt och kallt på kvällarna så att vi kan pyssla med planeringen av köksträdgården. Trots att vi har dubblerat ytan i år är det svårt att hitta plats för allt, men det känns också rätt bra, man får ju verkligen tänka efter, prioritera och känna hur värdefull marken är.

9F3E6BBD-231D-4325-929F-7C0D942B280B

Vi har lärt oss så mycket om vår mikromiljö det senaste året som vi försöker ta hänsyn till i vår nya köksträdgårdsplan. Vi odlar på en liten yta och gör allt för hand men vill ändå ha ett brett sortiment, så det är mycket att tänka på. Vi förgror nästan allt i brätten och detta gör att vi kan odla mycket mer i varje odlingsbädd. Som regel direktsår vi alla långa rotfrukter (t ex morötter, palsternackor). Förra året hann vi med tre till fyra olika grödor i följd i många av bäddarna. Samtidigt vill vi också ha en del bäddar innehållande en eller max två grödor under säsongen där man inte behöver göra så mycket. Det är viktigt att hitta en balans som funkar tidsmässigt.

Vi har inget växthus, och fast vi funderar över detta i framtiden, är det otroligt mycket som kan växa här i zon 1. Vi är försiktiga att inte börja så saker för tidigt heller. Det är lätt att tänka att man vinner på detta, men vi upplever att det mesta kommer i kapp och växer sig starkare om man sår lite senare. Men höstsådd för tidigare skördar har vi fortsatt experimentera med. Vi flyttade hit förra hösten och hann då endast ner med vitlöken och lite morötter medan vi fortsatte anlägga köksträdgården. Men i år har vi utöver detta saladslök, spenat och övervintrande purjolök, grönkål, svartkål, mangold och persilja. Och så testar vi med höstsådda bondbönor, något som vi odlat i England men inte hittat utsäde till här förra året när vi kom. Det blir spännande att se hur det blir.