Nässlor – en supergröda

De växer på gott och ont lite överallt. Goda är de absolut, och så välkomna tidigt på våren när man riktigt längtar efter grön föda. Dessutom är de vitamin- och järnrika. Soppor, sallader, pesto, risotto och mycket annat, ja man kan använda dom lite som spenat. Eller torka och ha som te.

 

Om man har lite tid kan man separera fibrer från stjälkar på nässlor på sensommaren och få ett naturligt fibermaterial som man kan fläta eller väva med.

Har man nässlor i trädgården eller på tomten är det också ett gott tecken på jordkvalitén. Nässlor är också fantastiska för jordnäringen, de är nämligen dynamiska ackumulatorer, vilket betyder att de tar upp näring från längre ner i jorden och gör den tillgänglig för andra växter. Man kan också lägga nässelklipp i komposten eller göra ”nässelte” – alltså lägga nässlorna i vatten som sedan blir ett näringsrikt ”te” att vattna växterna med.

IMG_4754

Man vill kanske inte ha dem överallt. T. ex. har vi massor av små nässlor som börjat komma upp i köksträdgården – och vi jobbar hårt för att få bort dem nu när de är små, det är ju inte så kul att bli bränd när man skördar salladen. Men i flera ställen får de härja ohämmat som en värdefull skatt för oss och andra varelser. Det finns flera fjärilsorter som endast lägger sina ägg på nässelblad, och de gillar gärna lite sol om möjligt.