Humleskott: en vårdelikatess!

De växer så det knakar – det sägs att humleskott kan växa upp till 30 cm på ett dygn – och är en tidig perenn grönsak som är god i olika former. Det är vår första vår på tomten och fast vi sett skymt av humle längst ner i trädgården i höstas är det först nu vi upptäcker den på riktigt. Vilken rikedom!

IMG_4779
IMG_20190427_132800

Risotto med nässlor och fänkål, toppat med humleskott tempura

Nu skördar vi regelbundet och njuter. Med en smak som påminner om sparris och en konsistens som får oss att tänka på samphire (glasört), har den hittills varit allt ifrån soppingrediens till knaprig dekoration i form av tempura på nässelrisotto.

IMG_20190422_193918

Men favoriten här är när den är lätt stekt i smör med lite peppar, saltad citron och vitlök – mums!

IMG_20190504_125510

Sallad med salladsblad från köksträdgården samt kikärtor, riven morot och groddade alfalfafrön; humleskott stekta i smör och smaksatta med sesamfrön och lite saltad citron; hembakat surdegsbröd med ost från Skrea Ost.