Staket kring köksträdgården

Länge och mycket har vi pratat om staket hemma och då tänker vi i första hand på köksträdgården och hur den ska skyddas mot vind. Från det vi observerat den tid vi bott här har vi främst besök av fåglar (små och stora, även några fasaner har vi haft på besök), en räv, en och annan katt och några kaniner. Där vi bodde innan vi flyttade hit hade vi regelbundet rådjur som kom och åt grödorna vilket vi inte sett än så länge här.

Det finns ju många val av staket. Vi har försökt väga upp materialtillgång, kostnad, tid och hållbarhet. Det sista blev först i ordningen. Vi hoppas expandera köksträdgården till åtminstone dubbelt dess nuvarande storlek så vi vet att vi nog kommer att vilja ändra på staketet inom ett par år i alla fall delar av det. I längden vill vi nog bygga en tegelmur i engelsk ”walled garden” stil – det kommer att bli tids- och resurskrävande (helst vill vi samla på gammalt tegel som vi kan återanvända) och vi vill vänta med detta tills vi känner oss klara med form och storlek av köksträdgården. Så detta första staket behöver kanske inte hålla i mer än några år totalt. Då tänker vi ju också att det helst ska bryta ner väl efter detta och kunna återgå till jorden som organiskt material.

 

Vi har tittat på smålandsstaket och traditionella risstaket och tillslut landat i ett vävt staket där vi använt kastanjträ till stolparna (från det sjuka kastanjeträdet som vi nyligen tagit ner) och en blandning av sega salix och hasselgrenar.

Så här är dagens början… och vi får väl se hur lång tid det tar oss…